Friday, July 27, 2012

Resepi: Tomyam Songkhla..

Semalam menu utama buka puasa aku buat Tomyam Songkhla... Hihihi..
Resepinya sbnrnya dh lame dh kita simpan dr buku masakan ape ntah dulu.. sbbnya dh koyakk tang resepi tu... hihihi...


Aku bg resepi saje.. gambo satu2 xsempat nk amek.... rushing masak kann.. hihihi. Ini resepi nya:-

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan)
10 ekor udang (dibersihkan)
10 ekor sotong (dibersihkan)
5 tangkai cili padi (ini nk pedas korang tambah lah sendiri)
4 tangkai cili kering
200g gula ketul
1 batang serai (diketuk)
1  sudu belacan
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 hiris halia
1 hiris lengkuas
3 helai daun limau purut (nk bubuh ikt suka korang pon xpe)
1 btg lobak merah (potong dadu)
1 btg batang saleri (potong kecik2)
2 biji limau kasturi (diperah dan diambil air)
sedikit sos sotong (kalo xde pon xpe.. aku pon xguna)
Garam secukp rase


Cara membuat:-
1. Kisar cili padi, cili kering, gula ketul, belacan, bawang merah, bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar td.
3. masukkan ayam, udang, sotong, lobak merah, batang saleri kemudian bubuh air ikt korang nk pekat ke nk cair.. rebuskan seketika..
4. Masukkan halia, lengkuas, Daun limau purut, air limau, serai, sos sotong, garam secukup rasa.
5. Biarkan mendidih seketika, rase dh ok bole la angkat kalo dh masak. Siap!!!!!


(SILA LAH MENCUBA RESEPI INI.. LAIN DR YG LAIN.. TANPA GUNA PASTE TOMYAM OK!!)

-Cik Shyra-

No comments:

Post a Comment