Bahan-bahan kek:-
Bahan A·
1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)
1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)
Cara-cara
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang tutup pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. Angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang tutup pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. Angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..
BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM
Bahan:
400 gm coklat masakan (Milk Compound Beryl's)
1kotak kecik UHT Whipping Cream (jenama ANCHOR)
400 gm coklat masakan (Milk Compound Beryl's)
1kotak kecik UHT Whipping Cream (jenama ANCHOR)
Cara:
1. Panaskan coklat dan whipping cream sehingga cair sebati.
2. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
3. Panaskan kembali coklat topping tadi.
4. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi semula.
5. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist..
1. Panaskan coklat dan whipping cream sehingga cair sebati.
2. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
3. Panaskan kembali coklat topping tadi.
4. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi semula.
5. Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist..
Koko yg dimasak dikacau bersama telur yaaa... |
Ini hasilnyaaa.. koko bergabung dengan telur yaa.... |
Mix.. mixerrrr... mixeresttttt... Hahaha |
Siap sedia nk bungkus masuk pengukusssss.... |
Pengukusssss..... MIl punya.. Byk berjasa.. Hehe |
Coklat untuk topping cake... |
Tadaaaaaaaaa.... Ini lah hasilnyaaaaaa.... |
Selamat mencuba. Peace Yaw!!!
No comments:
Post a Comment