Friday, September 13, 2013

Tips Pemakaian Sunglasses


Assalammualaikum w.b.t....
Arini 13/9/13 Jumaat.. Aku xde mood la nk kije pasal weekend cuti panjang, sabtu , ahad, isnin cuti.. hahahaha Isnin cuti hari malaysia (16/9 setiap tahun..)

Nak merapu jap kt entri arini.. aku teringin nk beli sunglasess baru la.. Usha kt Aldo xde yang berkenan.. Usha kt Charles & Keith la cm biasa kan.. ado yang berkenan dh.. byk sbnrnya.. hIhihihi.. Tapi bak kata suami aku kene cari yg kene dengan muka kita kalo harap sunglasses je yg cantik tp xkene kt muka kita pon xguna gak kan.. kene la ada pemilihan yg tepat utk nampak sesuai dengan muka kita ni....

Aku pon google la cari tips pemakaian sunglasess (Kaca Mata Hitam) lalu terjumpa kt http://www.raybanspec.com/2012/04/tips-pemakaian-kaca-mata-hitam.html .. So, aku bole la buat rujukan bentuk yang macam mana yang sesuai dengan muka aku kan kan..

Ini aku bg pulak kt korang sebagai rujukan. At least xde la orang mengata spec tu xkene dengan muka korang kan kan kan.....

Tips Pemakaian Kaca Mata Hitam
 • Periksa labelnya - Kaca mata hitam yang baik bertanda menyerap 99 sehingga 100 peratus sinar UV, terutama UVB. Lapisan penahan sinar UV boleh didapati pada semua jenis lensa dan warna. Frekuensi cahaya yang pada keadaan tertentu membuat pemandangan menjadi kabur. Kebanyakan jenama tampil dengan rekaan dan pilihan warna kaca mata hitam yang mampu melindungi mata daripada masalah berkenaan.
 • Selesa dipakai - Ada kaca mata hitam yang menyebabkan rasa sakit pada sisi wajah dan hidung.
 • Tentukan tujuan membeli kaca mata hitam - Jika untuk beriadah atau bersukan ada kaca mata hitam disediakan khusus bagi pengguna yang aktif.
 • Elak beli jenama tiruan - Kaca mata tiruan pelbagai jenama terkenal yang lazimnya dijual dengan harga semurah RM10, berisiko dua kali ganda mengalami barah mata kerana tidak dilengkapi pelindung, berbanding produk tulen. Kaca mata hitam tiruan juga mendedahkan seseorang kepada masalah kerosakan penglihatan pada jangka panjang.
   
 INFO: Penyesuaian Bentuk Muka


Bentuk muka terbahagi kepada lima iaitu
bujur sirih, panjang, bulat, empat segi dan berbentuk hati.
 • Mereka yang memiliki bentuk muka bujur sirih amat bertuah kerana kebanyakan bingkai kaca mata sesuai digayakan selagi saiz bingkai berkenaan tidak terlalu besar daripada wajah.
 • Muka panjang memiliki dagu dan pipi dengan kelebaran yang sama. Ini bererti, bingkai perlu menutupi sebanyak mungkin bahagian tengah wajah bagi mengurangkan jarak panjang itu. 
 • Wajah bulat, pilihlah bingkai berbentuk lebar atau sudut tajam bagi mengurangkan bentuk bulat. Bingkai berbentuk empat segi tepat adalah paling ideal. Warna gelap seperti hitam atau bumi juga dapat mengurangkan bentuk wajah yang bulat.
 • Wajah berbentuk empat segi, pilihan bingkai sesuai ialah berbentuk melengkung manakala pemegang bingkai atau pelipis cermin mata perlu terletak sedikit tinggi daripada bahagian pelapis agar rahang tidak terlalu menonjol.
 • Bingkai berbentuk bulat dan bujur sirih sesuai sekali untuk wajah empat segi.
 • Wajah berbentuk hati memiliki dahi luas dan kecil pada bahagian mulut dan dagu. Bingkai nipis atau tanpa rim membantu mengimbangi bahagian bawah wajah. Pilihlah bingkai berbentuk empat segi pada bahagian bawah untuk diseimbangkan dengan bentuk wajah. Bingkai tidak sepatutnya terletak terlalu tinggi di bahagian atas muka. Sebaiknya, elakkan bingkai yang besar.

Ok. Inilah sedikt sebanyak tips nya.. jadi lepas ni korang kalau nk beli sunglasses baru sng ok.. Jadi lepas gaji ni aku nk rembat la 1buah kaca mata hitam sunglasses utk diri aku.. Hihihi

Bye.. :)

No comments:

Post a Comment