Pandan Cup Cake
Resepi Oleh : Bitter Sweet Spicy
Di kongsi Oleh: Azlita Masam Manis
Bahan-bahan:-
200 gm tepung kek
1/2 sudu teh baking powder ~ double acting
125 gm unsalted butter ( butter tanpa garam ) ~ lembutkan
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla
200 gm gula halus atau gula caster ~ kurangkan 160 sahaja
2 biji telur saiz A ~ suhu bilik
75 gm santan KARA + 25 gm air
2 sudu besar jus pandan ~ 5 helai daun pandan kisar dengan sedikit air ambil jusnya
sedikit pewarna hijau
Cara-cara:-
1. Panaskan ketuhar 15 minit sebelum di masukkan kek pada suhu 180C
2. Sediakan muffin pan atau cup cake secukupnya
3. Satukan tepung dan baking powder kemudian ayak ~ ketepikan
4. Satukan santan, air, jus pandan dan pewarna hijau dan gaul rata ~ ketepikan
5. Dalam bekas pemutar, satukan butter, esen vanilla dan garam dan pukul sebentar
6. Masukkan gula halus dan putar 3 minit hingga lembut
7. Masukkan telur sebijik demi sebijik dan putar rata
8. Masukkan tepung berselang seli dengan campuran santan ( mulakan dengan tepung dan di akhiri dengan tepung ) putar atau kaup balik hingga adunan sebati
9. Tuang dalam cawan kek 3/4 cawan penuh sahaja
10. Susun dalam loyang muffin dan bakar selama 25 minit
11.0Setelah masak, sejukkan atas redai.
Caramel Gula Melaka
Bahan-bahan:-
50 gm gula Melaka
1 helai daun pandan
1 sudu besar gula
1/2 cawan air
1. Satukan adunan dan masak hingga gula larut dan pekat
2. Jika kurang pekat campurkan 1 sudu teh tepung jagung yang di bancuh sedikit air
3. Masak semula hingga pekat. Sejukkan
4. Bila dah sejuk baru drizzle atas cup cake tadi
Buttercream Icing
Bahan-bahan:-
250g Butter'
150g Gula Icing (ayak dulu)
1. Pukul semua bahan dengan kelajuan tinggi hingga adunan tidak lagi rasa berpasir/halus(soft peak).
2. Bole piping atas cupcakes ikot jenis nozel yg sesuai.
3. Drizzle Caramel gula melaka atas butercream td lepas piping.. macam gambar bawah ni..
Siap!! |
No comments:
Post a Comment