Wednesday, December 31, 2014

Good Bye 2014 & Welcome 2015

Hari ini hari akhir untuk tahun 2014 dan aku masih di ofis.... (nak pergi bercuti bajet tiada). Hahaha
Sepanjang 2014 ni, macam biasa lah banyak je suka duka untuk aku sekeluarga... Anak dara makin membesar... Aku cuba mematangkan diri aku ni.. Aku nk tolak benda yg ntah apa-apa remeh temeh dalam kepala otak aku ni.. Semak duduk lelama dalam kepala otak ni.. Aku ni kdg telan dalam je apa aku rasa tu yang sampai duduk dalam kepala otak lelama sangat tu.... Dah nk tepu dh...
Ok, Dah la xnak sesedih lagi... Overall aku happy je laaaa sepanjang tahun.. Lain2tolak tepi la duduk dalam pale otak kan....

Takde isi-isi nk tulis... Ok. lah.. Good Bye 2014.. Welcome 2015!!!



Monday, December 29, 2014

Health & Fitness : 3rd day Jogging

Dah seronok dh berjogging skang... yeay!!!!

Resepi: Bubur Kacang Hijau Cik Shyra

Assalammualaikum w.b.t.....
Lame dah x masak-masak... Semalam tetiba rajin tekak rasa nk mkn bubur kacang hijau plak..
Lepas balik joging aku g pasar jap beli Santan & gula melaka.. 
Ok.. Jom kita tgk cara aku buat bubur kacang hijau.. 
(PALING SIMPLE & SENANG U OLLSSSSSSS)

Bahan-bahan yg sgt senang....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1 helai daun pandan, disimpul
1 liter santan
Air jika perlu
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/3 cawan gula pasir*
1 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
1/4 camca teh garam
Gula pasir jika perlu

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Rebus kacang hijau hingga kembang. Masukkan air gula merah dan sedikit air jika perlu. Kacau dan masak hingga mendidih. Masukkan daun pandan. 
2. Tuang santan dan 1/4 camca teh garam. Kacau dan masak hingga mendidih, guna api sederhana dan kacau selalu. Rasa dan jika kurang manis anda boleh tambah gula secukup rasa, tapi seelok2nya biar lah manis sederhana sahaja. Boleh matikan api. Hidangkan bersama roti atau biskut krim kraker jika suka.

**Cicah dengan roti lagik sedap... Kenyang makan berkeping2 roti cicah bubur kacang i olls...
**Buat eskem Malaysia yg panjang2 tu sedapppp jugak.. Tapi plastiknya xde kalau x aku dh buat eskem ni... Hihihi 

Rebus bagi Kembang & Lembut kacang hijau..

Tadaaaaa.. Dah siap!!! Mak aku cakap sedap. Lulus!!

Selamat mencuba!!

Friday, December 26, 2014

MAGNUM CAFE KUALA LUMPUR @ MIDVALLEY MEGA MALL


Kalau dah namanya tempat makan baru harus cuba kan. At least tau apa kebendanya kan..... 
Kekdahnya bila kedai eskem Magnum Cafe yg selalu disebut2 yang ada kt Jakarta tu dh buka di KL u olls... 
Jadi, Aku amek lah kesempatan nk g merasa.. Actually, Kalo g weekend alamatnya memang beratur panjang sepanjangnya lah macam keretapi..... G weekdays la tak berapa panjang beraturnya..... 
So far aku bg 3/5 bintang.. sikit sgt ke bintangnya??? Lantak lah.. aku punya suka lah....
Sekaramg dekat Malaysia xsilap aku dh ada 2outlet Magnum Cafe ni... 1: Midvalley & 1: IOI City Mall, Putrajaya (Shopping Mall yg baru dibuka yang katanya terbesar di ASIA tu)
Mari layan gamba aku snap beberapa keping ni:-

Tadaaaaa.... Mempersembahkan...... 
Ini bahagian bawah Magnum Cafe ni.. Ada bahagian atas naik ikot tmpt lain.... untuk order Hot & Platters Food gitu...
Ini aku sedang beratur sebelum sampai ke kaunter cashier untuk mengOrder... Ini adala kek2 bole amek dan byr dulu lah dulu kalo dah amek ya.. Huhu

Bar corner untuk duduk. tu gambar tergantung kt dinding bagi kita paham cmne nk order benda alah eskem ni...

Alamak Blur plak... Ini Menu book nya.... 
Antara menu2 nya,..
Ini bole order di bahagian atas ya....
Order dibahagian atas cafe ni... lain kaunter,,,,
Nah antara yang bole utk di toppingkan kt eskem korang.... 
3jenis kekacang or kecookies bole letak.. (chillie flakes pon bole letak u olsss kt eskem..)
Ni pilihan aku..
dgn yang ini. 1agi xigt amek ape??
Ini dip choc utk eskem. eskem bole pilih nk vanilla or brownie.
dh celup choc. letak la topping kekacang & kecookies tadi,,.


Tadaaaaa.. siap!! Makan laaaaa ape lagi....

Mr.A tgh menikmati eskem dia tu...


Ok. Sekian saje.
Kawan-kawan bole lah pergi mencuba ya...



Health & Fitness : 1st Jogging

Ok la keputusan untuk pertama kali jogging. Bole maintain lepas ni... GOOD JOB CIK SHYRA!!

Wednesday, December 17, 2014

6 Tempat Yang Teringin Sangat Aku Nak Pergi

aku memang suka berangan nak pergi tempat best untuk dilawati.. Tak kira lah luar negeri atau dalam negeri... Adalah beberapa tempat yang teringin sangat aku nak pergi... Jom layan.....

Sape yang tak nak g sini kan... InsyaAllah dh sampai seru nak gak jejak sini....



Phuket.. Phuket..  Sedap lepak tepi Pantai.... 




Kundasang Sabah!!!! Oh..Cantiknya view!!!


Nami Island.. Kalo dapat g time winter.. bestnyaaaa.. hahahhaa


Ho Chi Minh.. Tempat soping kain kain kain paling best!!!!!!!! Rambang ler tgk kain-kain ni..... waduh..... 
(Gambarsumber: GOOGLE)

Tuesday, December 9, 2014

My Little Angel.. (1y6m)


susa nk selfie dgn anak ummi ni skang...
Belajar benda baru.. 
Suka explore benda baru....
Sungguh manja...... Bijak.. Bijak....
Bergaya no.1.. Hahahha


Bulan 12 ni Adel masuk 1tahun6bulan. Makin besar, makin berat skang, makin bijak, makin banyak gigi, makin, potpet potpet, makin kuat makan......
Semoga anak ummi sihat selalu yer sayang.. Minta dijauhkan dari segala keburukan ya.. Amin...

Resepi: Udang Bercili Cik Shyra

Bahan-bahan:-
Udang Galah/ Harimau (gaul serbuk kunyit & garam sikit)
Cili kisar
Bawang besar potong bulat-bulat
*Bawang besar 1biji
*Bawang putih 2ulas
*Halia 1inci
Serai sebatang(diketuk)
Tomato 1biji potong dadu
Kiub ayam stgh.
Sos tiram 2sudu
Sos cili 4sudu


Cara-cara:-
1. Udang yang dh digaul dengan serbuk kunyit tadi digoreng. dalam 10minit saje.. 
2. Bahan yang bertanda * ditumbuk/dikisar. 
3. Tumiskan bawang yang dipotong bulat kemudian masukan bahan yang dikisar(tggu naik wangi) dan kemudian masukkan cili kisar.....
4. Kacau sehingga naik minyak masukkan sos tiram , sos cili dan kiub ayam td dan garm secukup rasa.
5. Rasa dah ok masukkan udang tadi dan kacau biarkan cili meresap kedalam udang masukkan tomato biarka sebentar. Letak air sedikit dan kacau lagi.. Siap!!
6. Bole dihidang dan makan lah!! 

Selamat mencuba,.


Monday, December 8, 2014

Sushi Zanmai @ D'Pulze, Cyberjaya

Sushi Zanmai


Product                                     : Product:The genuine conveyer-sushi restaurant. Colour plate starts from 
                                                  RM1.80. We provide more than 100 assortments of sushi and 100 varieties of 
                                                  cooked food that are authentically Japanese.
========================================================================


"Aku ada buat jugak kajian.. sushi zanmai ni takde logo halal.. sebab?? Dia org ada serve sake/alkohol drinks.. but they have declared yg semua other food source is from halal supplier and trusted supplier.. but some of the food is added with sake.. but it will be vaporized when cooked or grilled..

So korang jangan la order makanan yg di grilled or di-vaporizedkan la ye.. plus jangan order sake plak.. hahahaha... aku baca banyak review dari google n internet selama ni memang terlalu ramai org islam yg makan dekat sini. Cuma kena berhati2 la. Tadi pon aku masuk sini sebab banyak family islam makan kat sini :)

Peringatan je ni.. nak refer declaration sushi dari semua management sushi boleh refer kat sini.. RUJUKAN sini ada rujukan untuk korang. Okehhhh :) "














Ni outlet ditempat baru di shopping mall D'Pulze, Cyberjaya.

Alamatnya:-
DPulze Cyberjaya Shopping Centre,
P-01, DPulze, Lingkaran Cyberpoint Timur,
Cyber 12,Cyberjaya